Διαλλειματική Δίαιτα Νηστεία

Η διαλλειματική Δίαιτα (IF) είναι ένα διατροφικό πρότυπο που εναλλάσσεται μεταξύ περιόδων νηστείας και φαγητού.

Δεν καθορίζει ποια τρόφιμα πρέπει να τρώτε, αλλά πότε πρέπει να τα τρώτε.

Από αυτή την άποψη, δεν πρόκειται για δίαιτα με τη συμβατική έννοια, αλλά περιγράφεται ακριβέστερα ως διατροφικό πρότυπο.

Οι συνήθεις μέθοδοι διαλείπουσας νηστείας περιλαμβάνουν καθημερινές νηστείες των 16 ωρών ή νηστεία για 24 ώρες, δύο φορές την εβδομάδα.

Η νηστεία αποτελεί πρακτική καθ’ όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης εξέλιξης. Οι αρχαίοι κυνηγοί-συλλέκτες δεν είχαν σούπερ μάρκετ, ψυγεία ή τρόφιμα διαθέσιμα όλο το χρόνο. Μερικές φορές δεν μπορούσαν να βρουν τίποτα να φάνε.

Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι εξελίχθηκαν ώστε να μπορούν να λειτουργούν χωρίς τροφή για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Στην πραγματικότητα, η νηστεία που και που είναι πιο φυσική από το να τρώμε πάντα 3-4 (ή και περισσότερα) γεύματα την ημέρα.

Η νηστεία γίνεται επίσης συχνά για θρησκευτικούς ή πνευματικούς λόγους, όπως στο Ισλάμ, τον Χριστιανισμό, τον Ιουδαϊσμό και τον Βουδισμό.

Μέθοδοι διαλείπουσας νηστείας

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόποι διαλείπουσας νηστείας – όλοι τους περιλαμβάνουν τη διαίρεση της ημέρας ή της εβδομάδας σε περιόδους φαγητού και νηστείας.

Κατά τη διάρκεια των περιόδων νηστείας, τρώτε είτε πολύ λίγο είτε καθόλου.

Αυτές είναι οι πιο δημοφιλείς μέθοδοι:

Η μέθοδος 16/8: Στη συνέχεια, νηστεύετε για 16 ώρες ενδιάμεσα.

Eat-Stop-Eat:  Αυτή περιλαμβάνει νηστεία για 24 ώρες, μία ή δύο φορές την εβδομάδα, για παράδειγμα μη τρώγοντας από το δείπνο της μιας ημέρας μέχρι το δείπνο της επόμενης.

Η δίαιτα 5:2: Με αυτή τη μέθοδο, καταναλώνετε μόνο 500-600 θερμίδες σε δύο μη διαδοχικές ημέρες της εβδομάδας, αλλά τρώτε κανονικά τις υπόλοιπες 5 ημέρες.

Μειώνοντας την πρόσληψη θερμίδων, όλες αυτές οι μέθοδοι θα πρέπει να προκαλέσουν απώλεια βάρους, αρκεί να μην το αντισταθμίζετε τρώγοντας πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια των διατροφικών περιόδων.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η μέθοδος 16/8 είναι η πιο απλή, η πιο βιώσιμη και η πιο εύκολη να τηρηθεί. Είναι επίσης η πιο δημοφιλής.