Δίαιτα με 1000-1500 θερμίδες

Δίαιτα με 1000-1500 θερμίδες

Οι δίαιτες που είναι χαμηλές σε θερμίδες δεν υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα που βασίζονται σε προϊόντα θαύματα. Παρά ταύτα, φαίνεται ότι η μειωμένη κατανάλωση φαγητού αποτελεί έναν υγιεινό τρόπο για απώλεια βάρους.

Οι δίαιτες που είναι χαμηλές σε θερμίδες βασίζονται, όπως είναι αναμενόμενο, στην κατανάλωση φαγητών χαμηλών σε θερμίδες. Ο μηχανισμός λειτουργεί με βάση την αρχή ότι το σώμα θα κάψει λίπος, εάν η απαιτούμενη ενέργεια δεν παρέχεται από το φαγητό. Η καθιέρωση του απαραίτητου ορίου για τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος είναι πολύ σχετική και εξαρτάται από τις ατομικές ανάγκες, αλλά και από το γεγονός ότι ο μεταβολισμός δεν είναι ίδιος σε όλα τα άτομα. Προκύπτει με βάση την ηλικία, το γένος, τη σωματική κατάσταση και το είδος δραστηριότητας. Εξάλλου, ο μεταβολισμός μπορεί να προσαρμοστεί στην ποσότητα του φαγητού καταναλώνουμε δηλ. όταν το φαγητό παρέχεται σε μικρότερες ποσότητες, ο μεταβολισμός θα γίνει βραδύς και θα καίγονται λιγότερες θερμίδες.

Έχει γίνει αποδεκτό ότι , κατά μέσο όρο, οι άνδρες χρειάζονται περίπου 2.200 θερμίδες την ημέρα ενώ η καθημερινή ανάγκη για τις γυναίκες κυμαίνεται γύρω στις 1.800 θερμίδες την ημέρα. Οι δίαιτες που είναι χαμηλές σε θερμίδες περιορίζουν την λήψη θερμίδων σε 1,000 θερμίδες την ημέρα. Υπάρχουν επίσης δίαιτες πολύ χαμηλές σε θερμίδες που προτείνουν περίπου 800 θερμίδες την ημέρα ή ακόμη λιγότερες .Αυτές οι δίαιτες επιτρέπουν ελαφριά προσαρμογή για ειδικές περιπτώσεις , για παράδειγμα όταν το άτομα αθλείται τακτικά ή ζει ένα πολύ δραστήριο τρόπο ζωής, ή όταν δεν χρειάζεται κάποιος να χάσει πολύ βάρος σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, λάβετε υπόψη σας ότι ένα κιλό αντιστοιχεί σε 7000 θερμίδες. Μπορείτε να χάσετε μισό κιλό την εβδομάδα ελαττώνοντας ημερησίως τη λήψη θερμίδων κατά 500.

Επιτρεπόμενα φαγητά

Για τις δίαιτες που είναι χαμηλές σε θερμίδες δεν υπάρχει συγκεκριμένη λίστα επιτρεπόμενων φαγητών. Το μόνο χαρακτηριστικό που απαιτείται είναι το φαγητό να έχει χαμηλό αριθμό θερμίδων, ή το συνολικό άθροισμα των  θερμίδων να είναι εντός του επιτρεπόμενου καθημερινού ορίου. Η δίαιτα πρέπει να περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να διατηρηθεί η καλή υγεία.

Πλάνο δίαιτας

Ένα εξατομικευμένο πλάνο δίαιτας πρέπει να δημιουργηθεί, συνδυάζοντας τα φαγητά που σας αρέσουν και μπορεί να αποτελείται από γεύματα με λίγες θερμίδες. Συνιστάται να δημιουργηθεί ένα καθημερινό (ή καλύτερα εβδομαδιαίο) πλάνο προτού ξεκινήσετε τη δίαιτα, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι παρεκκλίσεις λόγω της έλλειψης ιδεών που να αφορούν τη δομή του γεύματος .
Υπάρχουν μερικά πράγματα στα οποία πρέπει να δοθεί προσοχή – οι θερμίδες των φαγητών, η σύσταση του φαγητού( λιπαρά, υδατάνθρακες και πρωτείνες. Καλύτερα να αποφεύγονται τα φαγητά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και υδατάνθρακες), να μην προσθέτονται κατά το μαγείρεμα συστατικά υψηλά σε θερμίδες (λίπη και λάδια), φροντίστε να πίνετε επαρκείς ποσότητες νερού, περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και μειώστε τις μερίδες φαγητού.

Δείγμα δίαιτας με 1000 θερμίδες:

 

–   Άπαχα κρέατα / πρωτεΐνες – 70γρ. τόνου σε άλμη, 70γρ. στήθος από κοτόπουλο
–  Ψωμί/ άμυλο – 2 μικρές φέτες ψωμί ολικής αλέσεως, 1 ψωμάκι ολικής αλέσεως , 80γρ. πατάτες, μια μπάρα δημητριακών.
–  Φρούτα – μια μικρή μπανάνα, 200 ml χυμό πορτοκάλι
– Λαχανικά – 50γρ. μαρούλι, 50γρ. γλυκές πιπεριές, 60γρ. βραστό μπρόκολο, 50γρ. βρασμένα καρότα
–  Γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά – 100γρ. γιαούρτι με φρούτα , 200 ml άπαχο γάλα.
–  Λίπος – 10γρ. μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά.

Δείγμα Δίαιτας με 1200 θερμίδες

–  Άπαχο κρέας / πρωτεΐνη – ένα αυγό ποσέ, μισό φλιτζάνι τόνο στραγγισμένο, 50γρ. άπαχο στήθος από κοτόπουλο.
–  Ψωμί / Άμυλο – 1/2 του φλιτζανιού corn flakes από πίτουρο, μια φέτα ψωμί, μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα ζυμαρικά, τρία κράκερς.
–  Φρούτα – Μια μικρή μπανάνα, ένα μέτριο πορτοκάλι, 1,5   φλιτζάνι με κύβους από πεπόνι.
–  Λαχανικά – μισό φλιτζάνι τεμαχισμένο σέλινο, δύο φέτες ντομάτας, ένα φύλλο μαρούλι , να φλιτζάνι μπρόκολο στον ατμό.
–  Γαλακτοκομικά (χαμηλά σε λιπαρά) 2 φλιτζάνια άπαχο γάλα.
–  Λίπος – Δύο κουταλάκια μαγιονέζας χαμηλής σε λιπαρά, ένα κουταλάκι μαργαρίνη.
–  Ποτά – ένα κουτάκι σόδα.

Δείγμα δίαιτας με 1500 θερμίδες

–   Άπαχο κρέας / πρωτεΐνες – 50γρ. στήθος γαλοπούλας, 80γρ. φιλέτο.
–  Ψωμί / άμυλο – 3/4 του φλιτζανιού corn flakes, 2 φέτες ψωμί, μία ψητή πατάτα, ένα μέτριου μεγέθους ψωμάκι, τέσσερα κράκερς.
–  Φρούτα – Μια μικρή  μπανάνα, 1+1/4  του φλιτζανιού  φρέσκες φράουλες.
–  Λαχανικά – Μερικά φύλλα μαρούλι και δύο φέτες ντομάτας, μία κούπα καρότα κομμένα σε ράβδους , 1 κούπα μαγειρευτά ανάμεικτα λαχανικά
–  Γαλακτοκομικά προϊόντα ( χαμηλά σε λιπαρά) – 2 κούπες γάλα (1%λιπαρά ), 1/4  του φλιτζανιού τυρί τύπου cottage.
–  Λίπος – 2 κουταλάκια μαργαρίνη, 1 κουταλάκι κανονική μαγιονέζα, 2 κουταλάκια dressing για σαλάτα.

Συμπέρασμα:

Η συγκράτηση της όρεξης και η κατανάλωση περιορισμένων θερμίδων μπορεί και να μην έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία, εφόσον λαμβάνονται τα σωστά θρεπτικά συστατικά.

Αρνητική καύση θερμίδων

Υπάρχει μια θεωρία σύμφωνα με την οποία μερικά φαγητά απαιτούν να καεί περισσότερη ενέργεια προκειμένου το σώμα να επεξεργαστεί τα συστατικά αυτών των φαγητών (βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία). Δηλ. αντί να καίγονται οι θερμίδες που περιέχονται σε αυτό το συγκεκριμένο φαγητό, το σώμα μας θα κάψει επιπλέον ένα 50% των θερμίδων που λαμβάνονται από τα υπόλοιπα φαγητά. Με άλλα λόγια, το συνολικό ποσό των θερμίδων που θα καούν θα ισοδυναμεί με 150%.

Τέτοια φαγητά που προκαλούν αρνητική καύση πρέπει να περιέχουν: σπαράγγια, ζαχαρότευτλα, μπρόκολο, καρότα, κουνουπίδι, σέλινο, καυτερές πιπεριές, αγγούρι, σκόρδο, πράσινα φασόλια, μαρούλι , κρεμμύδι, παπάγια, ραδίκια, σπανάκι, κολοκυθάκια.

 

Μην εφαρμόσετε κάποια δίαιτα προτού συμβουλευτείτε το γιατρό ή το διατροφολόγο σας.